Een platte buik wil jij toch ook
Gezondheid

Buikvet, wat moet je ermee?!

Buikvet of ook wel orgaanvet genoemd is gezond en bij iedereen aanwezig. Het heeft de functie om je organen te beschermen. Teveel buikvet is echter ongezond en verhoogt je risico op ernstige ziektes, zoals hart en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en zelf diverse soorten kanker. Een teveel aan vet wordt door je lichaam opgeslagen op de heupen, billen of de buik.

Hoeveel buikvet is gezond?

De beste manier om je diepere opgeslagen buikvet (visceraal vet) te meten is via een CT-scan. Je kan buikvet echter ook vrij eenvoudig zelf meten. Je hebt hiervoor enkel een meetlint nodig. Als je staat kun je de omtrek van je buik meten doe dit ongeveer ter hoogte van je navel, in ieder geval tussen je onderste rib en je heup.  Een gezonde omtrek van de buik is tussen de 79 en 94 centimeter, bij vrouwen ligt deze iets lager tussen de 68 en 80 centimeter. Zit je hierboven dan heb je teveel buikvet en is het verstandig om hier iets aan te doen. Ook al ben je slank kan het dus zijn dat je een teveel aan buikvet hebt. We geven je nu een aantal tips waardoor je het overtollige buikvet kunt verliezen.

Oefening voor de core
Oefening voor de core

TIPS:

Actief

Uit onderzoek is gebleken dat bij enkel op de voeding te letten zonder te bewegen het viscerale vet minder verdwijnt dan wanneer er sprake is van een actieve levensstijl. Bewegen in combinatie met voeding blijkt de oplossing te zijn tegen buikvet. Probeer dus je dagelijks leven actiever in te richten door meer te bewegen en intensiever te sporten. Meerdere malen per week een korte training met een hoge intensiviteit geeft een beter resultaat dan 1 á 2 keer per week een lange training. Core-stability trainingen zijn hierin een goede keuze. 

Voeding

Als je wilt afvallen is beweging niet genoeg. Je zult je voedingspatroon moeten aanpassen, kies hiervoor een manier die bij je past en ja lang vol kan houden. Met de zogenoemde crash diëten verlies je wel snel kilo’s maar dit resultaat zul je niet lang vasthouden. Beter is het om een manier te vinden waar je blijvend je kilo’s kan kwijtraken. Ook is het beter om bepaalde voedingsmiddelen te laten staan zo hebben snelle koolhydraten en suikers een nadelig effect op buikvet. Om je afvalstoffen, en dus je vet tijdens het afvallen af te voeren heeft je lichaam vocht nodig, water om precies te zijn. Drink dus genoeg water om je lichaam te ondersteunen tijdens het afvallen.

Even mijn buikvet opmeten
Even mijn buikvet opmeten

Stress

Vermijdt stress tijdens het afvallen, probeer je afvalproces als een positieve ervaring te zien. Stress veroorzaakt namelijk een hogere productie van het hormoon Cortisol. Cortisol staat erom bekend dat het zorgt voor extra opslag van visceraal vet. Toch stress? Probeer te ontspannen, doe leuke dingen en zorg dat je in situaties bent waar je jezelf prettig voelt. Beloon jezelf met een dagje sauna of winkelen. Zorg dat je de stress de baas blijft. Door een goede nachtrust kun je situaties die mogelijk stress verhogend zijn ook beter handelen. Zorg dus voor een goed slaapritme.

Ik speur dagelijks het internet af om virale artikels en filmpjes te zoeken en op https://viraal.net te publiceren